Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 1 juli 2014

De dames van Duiven

Sinds een paar dagen ben ik aan het gluren bij de buren. Zo jaloers als je kan zijn op het groenere gras, zo jaloers ben ik op het nieuwe landmark van Duiven. Ik zie de afvalcentrale niet meer maar vier prachtige windmolens.
Wat sommige mensen hebben bij een brug of met dorpshuizen, heb ik met windmolens. Ik krijg een warm gevoel bij het zien van windmolens. Geboren en getogen in de Flevopolder gaven de windmolens altijd aan dat ik bijna thuis was.
En dat gun ik elke Gelderlander, elke Rhedenaar. Hoewel Gelderland met zijn landgoederen, rivieren en bossen een stuk mooier is dan Flevoland kan het nog mooier.
Natuurlijk zijn er naast de vele voordelen ook nadelen. Al heb ik vroeger gespeeld in de slagschaduw, ik kan me het geluid van een windmolen niet herinneren. En ook zijn er nog steeds vogels in de Oostvaardersplassen.
De discussie gaat nu, zoals vaker, niet over de inhoud. Maar over het uiterlijk. Raar. Los van alle voordelen, wil ik pleiten voor de schoonheid van windmolens; draaiend in de wind, de kracht van de natuur. Schone energie, maar vooral een herkenbaar punt aan de hemel. Een uiting van denken aan de toekomst.
Ik kan niet geloven dat iemand niet meer de Veluwe op zou willen gaan als er windmolens staan of dat deze vier dames de dag hebben verpest van een voorbijganger. Dat we liever een kolencentrale hebben met een rookpluim dan rustig draaiende wieken.
Dus ik wil graag de gemeente Duiven bedanken, ik voel me nog meer thuis in het mooie Gelderse. Ook voor de moed die zij heeft getoond, het blijft immers een discussie. Ik hoop van harte dat dit ooit de aanleiding vormt om ook in de gemeente Rheden de discussie aan te gaan. Want als het gaat over schoonheid, gemeente Rheden, is een mooi vorm gegeven kolencentrale dan een goed alternatief?

Marijn Willemen,
raadslid D66 gemeente Rheden