Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 14 juli 2016

‘Evenementenurine draagt bij aan duurzaamheid in Rheden’

“Waar wind onuitputtelijk is geldt dit niet voor fosfaten”, aldus Dorus Klomberg, fractievoorzitter D66 bij zijn algemene beschouwing voor het zomerreces.
Daarom diende D66 samen met de ChristenUnie de motie in voor onderzoek naar de terugwinning van fosfaat uit plaszuilen bij evenementen in de gemeente en optimalisering van de terugwinning van fosfaat uit het riool.

Uitputtelijke grondstof

Fosfaat is een grondstof die nodig is voor het verbouwen van ons voedsel. En de fosfaatmijnen zijn volgens de huidige prognose voor 2050 uitgeput. Vanuit het grondstoffenbeleid (afvalstof=grondstof) wil de gemeente Rheden nu winst halen uit de urine van de recreërende bezoeker van de gemeente.

Zorgeloos Feesten

Hiermee wil de gemeente duurzaamheid met nieuwe technische ontwikkelingen combineren en nodigt zij de inwoners en recreanten uit om met een goed gevoel te komen feesten en te genieten van de mooie delen van de Veluwe.

Samenwerken

De wethouders gaan in gesprek met de ondernemers en de waterschappen om te kijken wat er mogelijk is op dit gebied. De gemeenteraad wordt voor 1 december 2016 geïnformeerd over de uitkomsten.


Geschreven door:
R.R.A. Huertas Mulckhuyse (fractiesecretaris D66 Rheden) i.o.v. Dorus Klomberg (fractievoorzitter D66 Rheden)