Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 10 januari 2018

D66 stelt vragen over sluiting basisschool Laag-Soeren

De enige school in Laag-Soeren, openbare basisschool ’t Schaddeveld, gaat sluiten. D66 Rheden is verrast door dit besluit van Scholengroep Veluwezoom en volgt de ontwikkelingen kritisch. Daarom hebben wij de volgende vragen gesteld:

Aanleiding:
Wij hebben vernomen dat de basisschool in Laag-Soeren wordt gesloten en hebben hier een aantal vragen over.

Vraag 1: Waarom kiest Scholengroep Veluwezoom ervoor de basisschool in Laag-Soeren te sluiten, ondanks dat de onderwijskwaliteit overal goed is, de financiële positie van de Scholengroep positief is en er in Laag-Soeren nieuwe woningen worden gebouwd?

Vraag 2 : Welke rol(len) en wettelijke bevoegdheden heeft de gemeente in dit proces?

Vraag 3 : Wat kan de gemeente / het college doen om de school alsnog geopend te houden?

Vraag 4 : Wat zijn de mogelijkheden om alsnog basisonderwijs te blijven volgen in Laag-Soeren?

Vraag 5 : Welke rol(len) en wettelijke bevoegdheden heeft de gemeenteraad in dit proces? Welke rol speelt artikel 159 van de Wet op het primair onderwijs in dit proces?

Vraag 6 : Wanneer is dit besluit door scholengroep Veluwezoom genomen? Hoe lang was de gemeente op de hoogte van dit besluit?

Vraag 7 : Waar in de begroting van 2017, met een meerjarenperspectief naar 2021, wordt dit besluit genoemd of direct aanleiding gegeven voor het sluiten van de school?

Vraag 8 : In de oriëntatieavond van 30 november is er een open gesprek geweest met Scholengroep Veluwezoom, in aanwezigheid van de wethouder op onderwijs. Waarom is tijdens het gesprek de basisschool van Laag-Soeren niet besproken door één van beide partijen?

Florian Ort
Raadslid D66