Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 8 september 2019

Wethouder Dorus Klomberg (D66) presenteert Global Goals op Democratiefestifa

samen met burgemeester Van Eert in gesprek met de festivalgangers over de Global Goals en wat de Rhedense invulling ervan is.

 

Tijdens het Democratiefestival gingen politici, bestuurders en inwoners met elkaar in gesprek op een laagdrempelige manier. Burgemeester Carol van Eert en D66 wethouder Dorus Klomberg droegen hieraan bij door met de festivalgangers in gesprek te gaan over Global Goals.

De Global Goals zijn door de Verenigde Naties opgesteld  om de wereld te verbeteren. Als alle overheden wereldwijd, van landelijk bestuur tot gemeenten, met deze 17 doelen vooruitgang boeken op de onderwerpen wordt echte duurzame ontwikkeling mogelijk. Voorbeelden van Global Goals zijn het uitroeien van armoede, duurzame energie, goede gezondheid en andere doelen die betrekking hebben op de wereldwijde uitdagingen van de 21e eeuw.

Door de Global Goals als uitgangspunt te nemen, wordt duidelijk op welke uitdagingen de gemeente inspeelt met haar beleid. Ook ontstaat er een geaccepteerde taal  tussen gemeenten, inwoners, bedrijven en onderwijs. Hiermee worden meer doelgerichte resultaten behaald. De vraag is steeds hoe je vanuit een bepaald project een bijdrage levert aan zoveel mogelijk Global Goals zonder er perse extra kosten voor te hoeven maken. Dit vraagt soms niet meer dan even iets breder kijken.

De gemeente Rheden heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in de samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijs (triple helix samenwerkingsverband). Doordat alle drie partijen de Global Goals nu hebben omarmt en dus dezelfde taal spreken, is deze samenwerking in een versnelling geraakt. Gezamenlijke projecten worden opgepakt waarbij inwoners ook veelal betrokken worden. Startende ondernemers zetten bijvoorbeeld expertise in van het onderwijs om te innoveren op gebied van duurzaamheid. Dit wordt vervolgens doorgevoerd in het gemeentelijk beleid en samen met inwoners toegepast in projecten om huizen klimaatneutraler te maken.

Binnen het triple helix project “Veluwezoom got talent” , waarbij studenten samen met ondernemers en gemeente Rheden een start-up voor een bedrijfje ontwikkelden, is door een student een 18e Global Goal bedacht. Deze is uniek voor gemeente Rheden: Deel en geef door. Deze 18e Global Goal vult aan op de uitvoering van de andere Global Goals, zoals het delen van kennis of het duurzaam doorgeven van aarde en gemeente aan de volgende generatie. Gemeente Rheden won begin dit jaar de prijs voor meest inspirerende Global Goals gemeente van Nederland.

Meer weten over de Global Goals in Rheden? Kijk dan op https://rheden4globalgoals.nl/.