Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 28 september 2019

100 km/u: hard zat

De maximumsnelheid op de A348 moet worden teruggebracht van 120 naar 100 kilometer per uur, op het hele traject tussen de A12 en de afslag Dieren/Doesburg en in beide richtingen. Waarom?
De hoogste bestuursrechter in ons land stelde eind mei vast dat het stikstofbeleid strijdig is met Europese regels en dat de natuur in Nederland onvoldoende wordt beschermd tegen schade door stikstofuitstoot. Langs de A348 ligt ons waardevolle nationaal park Veluwezoom met daarin een kwetsbaar en waardevol natuurgebied.

Een adviescommissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes adviseerde de regering deze week om onder andere de maximumsnelheid op snelwegen zo spoedig mogelijk te verlagen. Dat is een makkelijk en snel uit te voeren maatregel, dus doen!

Bovendien: een minder hoge snelheid zorgt ook voor lagere CO2-uitstoot, hogere veiligheid op de weg, minder geluidsoverlast en een betere luchtkwaliteit. Verlaging van de maximumsnelheid is dus ook gewoon goed voor onze gezondheid.

Er is geen enkele reden om te wachten met het nemen van deze maatregel: 100 km/u is hard zat.

Kees Verspui
Raadslid D66, gemeente Rheden